30. 5. 2024

Favority Festivalového půlmaratonu jsou bratři Kučerové a Markéta Vechetová

Každoročně se o nás píše ve Zlínském deníku a letos tomu není jinak. Redaktor Lubomír Hotař představuje favority běhu, seznamuje s tratí a publikuje podrobný program 9. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2024. Přečtěte si zajímavý článek a v neděli se na vás těšíme v centru Zlína buď na trati, nebo v jejím okolí.

V neděli 2. června se koná 9. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2024. Ten pořádá společnost FILMFEST s. r. o., organizátor Zlín Film Festivalu společně se spolkem Běhy Zlín. Start hlavního 21,1 kilometru dlouhého závodu, jehož startérem bude prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura, je u Kongresového centra ve Zlíně, v 10 hodin. Pořadatelé, kteří vypsali 5 mužských a stejný počet ženských kategorií, očekávají účast zhruba 470 půlmaratonců. V 10 hodin se vydají na trať také účastníci čtvrtmaratonu a štafet.

,,V půlmaratonu jsou mezi muži největšími favority Brňané Lukáš Kučera, Martin Kučera a David Kaláb. Na přední příčky zaútočí také malenovičtí vytrvalci Matěj Beníček, Filip Vabroušek a Andrej Višněvský ze Zlína. Všichni chtějí atakovat čas kolem 1 hodiny a 10 minut. Mezi ženami chce obhájit prvenství z loňského roku Markéta Vechetová, další adeptkou na zisk první pozice je ostravská vytrvalkyně Petra Pastorová, překvapit může i reprezentantka týmu Mattoni FreeRun Zlín Eva Kučerová z Lukova. Letos se předpokládá čas ženské vítězky půlmaratonu kolem 1 hodiny a 19 minut. V čtvrtmaratonu patří k favoritům Martin Borák z TJ Šumperk, Jiří Červenka z SP Malenovice a Martin Čmelík z Leskovce hájící barvy SK Hranice. Mezi ženami zaútočí na první místo Kateřina Mikulíková z Buchlovic,“ tipuje Bob Komín z pořádajícího spolku Běhy Zlín.  

 ,,Letošní ročník městského půlmaratonu ve Zlíně se poběží na stejné trati, jako v loňském roce. Půlmaratonci po startu u Kongresového centra poběží do továrního areálu. Dále pak přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou a náměstí Míru. Zde pro čtvrtmaratonce závod končí. Běžci půlmaratonu z náměstí pokračují do druhého kola přes Bartošovu ulici opět do továrního areálu a dále po stejné trase, jako v prvním kole. To znamená přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou do cíle na náměstí Míru. Trasa rodinného běhu zůstává v porovnání s minulými ročníky rovněž beze změny. Start i cíl tohoto závodu je na náměstí Míru,“ informuje tisková mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová.

Součástí sportovního dne ve Zlíně je i další závod. V 15 hodin odstartuje Festivalový rodinný běh na 1400 metrů. Tohoto měření sil se mohou zúčastnit junioři, rodiny s dětmi, nebo každý, kdo si netroufá na delší trasu. Zazávodit v centru krajského města si tak může ještě dalších 900 vyznavačů a příznivců atletiky a běhání. Tím, že je nedělní půlmaraton ve Zlíně přímou součástí 64. ročníku Zlín Film Festivalu, bude ho celý den v krajském městě doprovázet doprovodný program v kině i ve všech festivalových zónách. ,,Proto si doprovod běžců i rodinní příslušníci závodníků mohou kromě sportu užít také pravou festivalovou atmosféru,“ upozornila Martykánová. Loňský Festivalový půlmaraton ve Zlíně vyhrál dvaačtyřicetiletý Lukáš Kučera z Brna (ElevenRun Team), který na první příčce doběhl v čase 1:09:42. Závod žen vyhrála Markéta Vechetová (SK Meteor Brno, 1:18:45). Oba zároveň zaběhli traťové rekordy na nové festivalové půlmaratonské trati ve Zlíně.

 

PROGRAM FESTIVALOVÉHO PŮLMARATONU VE ZLÍNĚ 2024:

ČTVRTEK 30. KVĚTNA

10:00 – 18:00 Prezence a výdej startovních čísel na Festivalový rodinný běh na 1400 metrů (prodejna Intersport, OZC Zlaté jablko)

PÁTEK 31. KVĚTNA

10:00 – 18:00 Prezence a výdej startovních čísel na Festivalový rodinný běh na 1400 metrů (prodejna Intersport, OZC Zlaté jablko).

SOBOTA 1. ČERVNA:

10:00 – 18:00 Prezence a výdej startovních čísel na Festivalový rodinný běh na 1400 metrů (prodejna Intersport, OZC Zlaté jablko).

10:00 – 18:00 Prezence na půlmaraton, čtvrtmaraton a štafety + registrace nových závodníků (tělocvična 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici vedle Kongresového centra)

10:00 – 18:00 Expo – partneři (venku vedle tělocvičny 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici)

NEDĚLE 2. ČERVNA:

7:00 – 9:00 Prezence na půlmaraton, čtvrtmaraton, tandemy a štafety (tělocvična 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici vedle Kongresového centra)

9:15 Sraz vodičů v místě startu (před Kongresovým centrem Zlín) 9:25 Rozcvička s VITA Sana Club Zlín

9:30 Otevření koridorů pro řazení závodníků v půlmaratonu, čtvrtmaratonu a štafet (ulice Hradská směrem ke startu před Kongresovým centrem Zlín)

10:00 Hromadný start všech kategorií v půlmaratonu, čtvrtmaratonu a štafet (před Kongresovým centrem Zlín)

10:00 – 18:00 Expo – partneři (náměstí Míru)

10:35 První závodník v cíli čtvrtmaratonu (před radnicí na náměstí Míru)

11:10 První závodník v cíli půlmaratonu (před radnicí na náměstí Míru)

11:50 – 12:00 Předání šeku Charitativnímu projektu Korunka pomáhá – Festivalový půlmaraton MONET + Zlín (náměstí Míru)

12:00 – 12:30 Květinový ceremoniál vítězů Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2024 (náměstí Míru)

12:00 – 14:30 Prezence a výdej startovních čísel na Festivalový rodinný běh na 1400 metrů (náměstí Míru).

13:30 Slavnostní vyhlášení všech vítězů všech kategorií Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2024 (náměstí Míru)

14:25 Rozcvička před rodinným během s VITA Sana Club Zlín (náměstí Míru)

14:30 – 14:50 Festival Café – host Eva Vrabcová – Nývltová

14:50 – 14:55 Slavnostní předání šeku z výtěžku rodinného běhu Korunka pomáhá (náměstí Míru)

15:00 Start Festivalového rodinného běhu (před radnicí na náměstí Míru)

15:30 – 16:30 Jirka Hadaš – Zábavné kouzlení s časopisem Mateřidouška (náměstí Míru)

18:30 – 19:30 Koncert pro Kapku naděje – NO NAME (náměstí Míru)                                                                         

 

Autor článku: Lubomír Hotař